Förord
Ett speciellt tack till vår stöttande handledare Lis-Britt Eklund som alltid trott på oss och kommit med goda råd. Vi vill även tacka våra föräldrar som sponsrat med råvaror och ingredienser. Ett annat tack till Sandra Hemberg som lånade ut sin kamera till oss till de första rätterna. Vi tackar också Amanda Primnell för den fina designen till vår blogg. Ett sista tack går till oss själva inom gruppen för ett gott samarbete.
För att underlätta för er läsare har vi skapat tre kategorier. Dessa hittar ni till höger i spalten, under kategorier.
// Lovisa Lindgren, Isabella Andersson och Sofia Larsson
Fetaost sallad
Ingredienser
4 tomater
1 gurka
1 nätmelon
2 avocado
Ruccolasallad
150 g fetaost
Salt och peppar
Olivolja
Skölj och hacka frukten och grönsakerna i tärningar. Blanda samman i en skål. Strö över fetaosten. Häll över olivolja, salt och peppar efter smak.
Grillad Halloumi
Ingredienser
200 g halloumi
0.5 dl sojamjöl
1 tsk paprikapulver
rapsolja
Till servering
100 g ruccolablad
2 tomater
1 mango
0,5 ananas
alfalfagroddar
Hacka de grönsakerna och frukten du vill servera till halloumin. Blanda samman sojamjöl och paprikapulver. Skär halloumin i ½ cm tjocka skivor. Panera halloumiskivorna i mjölblandningen. Pensla halloumin med rapsolja och grilla den 2 minuter per sida i grillpanna eller stekpanna. Servera med salladen.
Tunnbröd med örtsalt
Ingredienser
Tunnbröd
Olja
Örtsalt
Sätt på ugnen på 200 grader. Pensla tunnbröden med olja och strö på örtsalt efter behag. Skär i stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen i ca 5 minuter. Severa som tilltugg.
Brietortilla med mango chutney
Ingredienser
4 torillabröd
1 stor brieost
Mango chutney
Sätt på ugnen på 200 grader. Skär brieosten i tunna skivor och lägg på en halva av tortillabrödet. Bred på mango chutney efter smak. Vik sedan över andra halvan och tryck till. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda tills osten har smällt något. Dela den sedan på mitten och servera genast.
Avocadoentré
Ingredienser
1 Mango
2 Avocado
4 msk Grönmögelost
2 dl Gräddfil
Salt och svartpeppar
Skär mango och avokado till tärningar. Mosa osten med en gaffel i en skål, blanda ner gräddfilen, mango och avokadon. Salta och peppra. Fyll sedan avokadoskalhalvorna med blandningen.
Toast
Ingredienser
2 rostbröd
1 msk sweet and chili sås
1 skiva ananas
1 klick creamcheese
Soltorkade tomater
Ost
Smörj rostbrödet med olivolja på en sida. Bre sedan chili såsen på den andra sidan. Hacka de soltorkade tomaterna till små bitar och lägg på brödet. Lägg sedan på ananasen och en klick creamcheese.
Hyvla ost och lägg på. Lägg till sist det andra rostbrödet överst och lägg mackan i toastjärnet.
Hot Quesadillas
Ingredienser
4 st stora tortillabröd
100 g pizzamozzarella
0.5 pkt stark salami
0.5 kruka färsk oregano
0.5 st mild, röd chili
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning
Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och salami ovanpå. Hacka oregano och chili, strö över och krydda med svartpeppar. Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet. Stek i cirka en minut på varje sida i en het panna. Dela dem i 8 delar och servera direkt.
Gorgonzolagratinerade avocado med parmaskinka
Ingredienser
2 avokador
100 g parmaskinka
100 g gorgonzolaost
Dela avokadorna mitt itu och ta bort kärnorna. Lägg på parmaskinkan på avocadon och skär osten i 4 tjocka skivor, eller 8 mindre. Lägg på gorgonzolaosten på parmaskinkan och gratinera det i ugnen på 250°C i ca 5-10 minuter.
Tunnbrödrsrullar med laxfyllning
Ingredienser
2 tunnbröd
200 g rökt lax
1 dl gräddfil
1 st finhackad rödlök
3 msk dill
Salt och peppar efter smak
Hacka laxen, rödlöken och dillen.Blanda ihop det med gräddfilen och peppra och salta. Bred ut fyllningen på tunnbröden, rulla ihop dem och snittar brödet i mindre bitar. För att få dem att hålla ihop kan du sätta dit en tandpetare. Servera med sallad.
Skaldjurssallad
Ingredienser
150 g kräftor
150 g räkor
1 gurka
4 tomater
1 gul paprika
2 avocado
1 stor burk majs
1 påse salladsmix
Skala räkorna och kräftorna, alternativ färdigskalade, och lägg i en salladsskål. Hacka grönsakerna och blanda med skaldjuren. Servera med bröd och valfri sås.
Lax med räkost
Ingredienser
4 laxfiléer
2,5 dl matlagningsgrädde
Räkost
Salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Tina under tiden filéerna och lägg dem sedan i en ugnsäker form. Bred ett lager, mängd effter behag, med räkost på filéerna. Tillsätt grädden och salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis.
Filé med lingonsås
Ingredienser
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 msk smör
2,5 dl kelda mellangrädde
2 msk krossad kryddpeppar
1 tsk soja
2 msk kalvfond
0.5 dl lingonsylt
1 msk hackad persilja
ev. 1 msk hela lingon
Skär köttet i tjocka skivor och krydda med salt. Bryn i smör i stekpanna. Vispa ihop grädde, fond, peppar, soja och lingonsylt i en lång vid gryta. Lägg i köttet, låt puttra i 4-5 minuter. Strö över persilja och lingon. Servera med potatisklyftor eller potatisgratäng.
Pizza alá parma, ruccola & fetaost
Ingredienser
25 g färsk jäst
1½ dl ljumt vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
4½ dl vetemjöl
Pålägg
1 dl tomatpuré
Parmaskinka
Ruccolasallad
Fetaost
Riven ost
Smula den färska jästen i en bunke. Lös upp den i ljumt vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda degen rejält, gärna på bordet. Jäs den väl övertäckt i ungefär en timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en tunn botten och täck den med tomatpuré. Strö sedan den rivna osten över bottnen. Lägg sedan på parmaskinkan, så att den täcker hela ytan. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter.
Ta sedan ut pizzan och lägg på ruccolasalladen och fetaosten. Servera genast.
Lövbiffswook
Ingredienser
1 pkt äggnudlar
500 g Löfbiff, strimlad
500 g kokosmjölk
2 morötter
1 burk minimajs
1 knippe broccoli
11 hg sockerärtor
1 hg groddar
1 burk strimlad bambuskott
1 tsk salt
Kina soya
Koka nudlarna enligt anvisningarna, strimla och stek Löfbiffen
Lägg i morötterna, minimajsen, broccolin, sockerärtorna, groddarna och bambuskotten i stekpannan och stek grönsakerna, när de börjar bli mjuka lägger du ner Löfbiffen i stekpannan och häll på nudlarna och kokosmjölken. Rör ihop allt och låt det stekas tillsammans, Salta . För att få en fin färg och smak häll på soya efter behag.