Förord

Vi är tre tjejer som går sista året på gymnasiet i Halmstad. Vi har som projektarbete gjort dessa recept och lagt ut dem på bloggen. Det är även vi som har fotograferat rätterna och redigerat fotorna.
Ett speciellt tack till vår stöttande handledare Lis-Britt Eklund som alltid trott på oss och kommit med goda råd. Vi vill även tacka våra föräldrar som sponsrat med råvaror och ingredienser. Ett annat tack till Sandra Hemberg som lånade ut sin kamera till oss till de första rätterna. Vi tackar också Amanda Primnell för den fina designen till vår blogg. Ett sista tack går till oss själva inom gruppen för ett gott samarbete.
 
För att underlätta för er läsare har vi skapat tre kategorier. Dessa hittar ni till höger i spalten, under kategorier.

Vårt mål med bloggen var att samla våra favoritrecept så att våra läsare kan ta del av dem. Smaklig måltid!
// Lovisa Lindgren, Isabella Andersson och Sofia Larsson


Fetaost sallad



Ingredienser
4 tomater
1 gurka
1 nätmelon
2 avocado
Ruccolasallad
150 g fetaost
Salt och peppar
Olivolja

Skölj och hacka frukten och grönsakerna i tärningar. Blanda samman i en skål. Strö över fetaosten. Häll över olivolja, salt och peppar efter smak.

Grillad Halloumi



Ingredienser

200 g halloumi
0.5 dl sojamjöl
1 tsk paprikapulver
rapsolja

Till servering
100 g ruccolablad
2 tomater
1 mango
0,5 ananas
alfalfagroddar

Hacka de grönsakerna och frukten du vill servera till halloumin. Blanda samman sojamjöl och paprikapulver. Skär halloumin i ½ cm tjocka skivor. Panera halloumiskivorna i mjölblandningen. Pensla halloumin med rapsolja och grilla den 2 minuter per sida i grillpanna eller stekpanna. Servera med salladen.


Tunnbröd med örtsalt



Ingredienser
Tunnbröd
Olja
Örtsalt

Sätt på ugnen på 200 grader. Pensla tunnbröden med olja och strö på örtsalt efter behag. Skär i stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen i ca 5 minuter. Severa som tilltugg.

Brietortilla med mango chutney



Ingredienser
4 torillabröd
1 stor brieost
Mango chutney

Sätt på ugnen på 200 grader. Skär brieosten i tunna skivor och lägg på en halva av tortillabrödet. Bred på mango chutney efter smak. Vik sedan över andra halvan och tryck till. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda tills osten har smällt något. Dela den sedan på mitten och servera genast. 

Avocadoentré



Ingredienser
1 Mango

2 Avocado

4 msk Grönmögelost

2 dl Gräddfil

Salt och svartpeppar

Skär mango och avokado till tärningar. Mosa osten med en gaffel i en skål, blanda ner gräddfilen, mango och avokadon. Salta och peppra. Fyll sedan avokadoskalhalvorna med blandningen.


Toast




Ingredienser

2 rostbröd

1 msk sweet and chili sås

1 skiva ananas

1 klick creamcheese

Soltorkade tomater

Ost


Smörj rostbrödet med olivolja på en sida. Bre sedan chili såsen på den andra sidan. Hacka de soltorkade tomaterna till små bitar och lägg på brödet. Lägg sedan på ananasen och en klick creamcheese.

Hyvla ost och lägg på. Lägg till sist det andra rostbrödet överst och lägg mackan i toastjärnet.


Hot Quesadillas


Ingredienser

4 st stora tortillabröd
100 g pizzamozzarella
0.5 pkt stark salami
0.5 kruka färsk oregano
0.5 st mild, röd chili
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning


Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och salami ovanpå. Hacka oregano och chili, strö över och krydda med svartpeppar. Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet. Stek i cirka en minut på varje sida i en het panna. Dela dem i 8 delar och servera direkt.


Gorgonzolagratinerade avocado med parmaskinka



Ingredienser 

2 avokador

100 g parmaskinka

100 g gorgonzolaost


Dela avokadorna mitt itu och ta bort kärnorna. Lägg på parmaskinkan på avocadon och skär osten i 4 tjocka skivor, eller 8 mindre. Lägg på gorgonzolaosten på parmaskinkan och gratinera det i ugnen på 250°C i ca 5-10 minuter.


Tunnbrödrsrullar med laxfyllning



Ingredienser

2 tunnbröd

200 g rökt lax

1 dl gräddfil

1 st finhackad rödlök

3 msk dill

Salt och peppar efter smak


Hacka laxen, rödlöken och dillen.Blanda ihop det med gräddfilen och peppra och salta. Bred ut fyllningen på tunnbröden, rulla ihop dem och snittar brödet i mindre bitar. För att få dem att hålla ihop kan du sätta dit en tandpetare. Servera med sallad.


Skaldjurssallad



Ingredienser
150 g kräftor
150 g räkor
1 gurka
4 tomater
1 gul paprika
2 avocado
1 stor burk majs
1 påse salladsmix

Skala räkorna och kräftorna, alternativ färdigskalade, och lägg i en salladsskål. Hacka grönsakerna och blanda med skaldjuren. Servera med bröd och valfri sås.


Lax med räkost



Ingredienser
4 laxfiléer
2,5 dl matlagningsgrädde
Räkost
Salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Tina under tiden filéerna och lägg dem sedan i en ugnsäker form. Bred ett lager, mängd effter behag, med räkost på filéerna. Tillsätt grädden och salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis.  

Filé med lingonsås



Ingredienser
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 msk smör
2,5 dl kelda mellangrädde
2  msk krossad kryddpeppar
1 tsk soja
2 msk kalvfond
0.5 dl lingonsylt
1 msk hackad persilja
ev. 1 msk hela lingon

Skär köttet i tjocka skivor och krydda med salt. Bryn i smör i stekpanna. Vispa ihop grädde, fond, peppar, soja och lingonsylt i en lång vid gryta. Lägg i köttet, låt puttra i 4-5 minuter. Strö över persilja och lingon. Servera med potatisklyftor eller potatisgratäng.  

Pizza alá parma, ruccola & fetaost



Ingredienser

25 g färsk jäst

1½ dl ljumt vatten 

2 msk olivolja

½ tsk salt

4½ dl vetemjöl


Pålägg

1 dl tomatpuré

Parmaskinka

Ruccolasallad

Fetaost

Riven ost 

  

Smula den färska jästen i en bunke. Lös upp den i ljumt vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda degen rejält, gärna på bordet. Jäs den väl övertäckt i ungefär en timme.


Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en tunn botten och täck den med tomatpuré. Strö sedan den rivna osten över bottnen. Lägg sedan på parmaskinkan, så att den täcker hela ytan. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter.


Ta sedan ut pizzan och lägg på ruccolasalladen och fetaosten. Servera genast.


Lövbiffswook





Ingredienser

1 pkt äggnudlar

500 g Löfbiff, strimlad

500 g kokosmjölk

2 morötter

1 burk minimajs

1 knippe broccoli
11 hg sockerärtor

1 hg groddar

1 burk strimlad bambuskott

1 tsk salt

Kina soya


Koka nudlarna enligt anvisningarna, strimla och stek Löfbiffen

Lägg i morötterna, minimajsen, broccolin, sockerärtorna, groddarna och bambuskotten i stekpannan och stek grönsakerna, när de börjar bli mjuka lägger du ner Löfbiffen i stekpannan och häll på nudlarna och kokosmjölken. Rör ihop allt och låt det stekas tillsammans, Salta . För att få en fin färg och smak häll på soya efter behag.  


Planka



Ingredienser

500-600 gram fläskfilé

0,5 tsk salt

1 krm vitpeppar


Potatismos

12 potatisar 

25 g smör eller margarin

1-1,5 dl mjölk

salt

peppar


Skala potatisen och koka den som vanligt. Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka. Under tiden potatisen kokar, putsa fläskfilén fri från hinnor och skär bort den stora senan som brukar sitta kvar. Salta och peppra runt om.  Stek fläskfilén i smör, margarin eller olja i ca 20 minuter runt om. Bryn den först på högre värme och sänk sedan värmen till medelvärme.                     

När potatisen är klar, häll av vattnet och börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress.

Tillsätt smör eller margarin. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg sedan upp moset på plankan så att den bildar en ring. Skär upp fläskfilén och lägg i mitten av plankan. Häll sedan på bearnaisesås. Lägg även kokt sparris och färska körsbärstomater på plankan. Ställ in plankan i mitten av ugnen på 225 grader tills moset har fått en fin färg, det vill säga ungefär 15 minuter.


Kycklinggryta



Ingredienser

4 kycklingfiléer

½ röd paprika

½ gul paprika

1 purjolök

15-20 färska champinjoner

1-2 msk soya

5 dl matlagningsgrädde

Salt och peppar


Koka ris enligt instruktioner. Skär kycklingen i tärningar och bryn i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar. Häll över kycklingbitarna i en skål när de har fått en fin färg. Skär paprikan i bitar och bryn tillsammans med purjolöken i stekpannan, häll sedan i de färska champinjonerna, så det också får en fin färg på ytan. Häll sedan över kycklingen igen. Tillsätt matlagningsgrädde och soja. Salta och peppra efter smak. Låt den puttra på låg värme.


Kyckling/Salami/Soltorkade tomater



Ingredienser

4 kycklingfiléer

0.5 gul paprika

2 msk purjolök

6-7 soltorkade tomater

10 salamiskivor

5-6 dl matlagningsgrädde

2 msk riven parmesanost

7 dl penne pasta

Salt och peppar


Koka pastan enligt instruktioner. Skär kycklingfiléerna i tärningar och bryn dem i en stekpanna tills de har fått en fin färg. Salta och peppra efter smak.  Häll sedan över kycklingen i en skål. Bryn purjolöken i en stekpanna och skär sedan paprikan i bitar och lägg i stekpannan. Under tiden skär du de soltorkade tomaterna i mindre bitar och salamin i små fyrkanter. Häll dem i stekpannan med paprikan och purjolöken. Blanda sedan i kycklingbitarna. Tillsätt sedan nästan all matlagningsgrädde och låt allt puttra på låg värme. Häll i parmesanosten och salta och peppra om det behövs.

När pastan är klar, häll över den i stekpannan och tillsätt resten av matlagningsgrädden. Till servering riv lite parmesanost över rätten.


Nachotallrik med guacamole och hemmagjord salsa



Ingredienser


Chunky homemade salsa
100 g krossade tomater, vitlök och örter
1 msk rödvinsvinäger
0.5 msk olivolja
0.5 tsk chili spicemix
1 knippe koriander
1 tsk honung
1 krm salt

Guacamole
2 st avokados
1 dl crème fraiche
2 st vitlöksklyftor
1 st lime, saft
0.5 krm cayennepeppar
1 krm salt

400 g nötfärs
1 påse taco spice mix eller 3 msk egen tacokrydda
1 dl vatten
1 påse tortillachips
1 dl riven ost


Chunky homemade salsa: Lägg de krossade tomaterna i en sil och låt dem rinna av ordentligt. Finhacka chilipepparn och koriandern. Blanda tomater, chili, koriander, olivolja och vinäger i en skål. Smaka av med salt. Tillsätt mer chili spicemix om du önskar starkare smak. 
Guacamole: Dela avokodorna och ta ut köttet. Mixa det tillsammans med lime och vitlök till en slät smet med en mixerstav. Rör i crème fraiche, cayennepeppar och salt.

Bryn nötfärsen i smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt tacokrydda och vatten och rör om ordentligt. Koka utan lock i 5-10 min. Smaka av med salt.

Fördela tortillachipsen och köttfärsröran på 4 eldfasta tallrikar. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i 2-3 min. Servera med guacamole, salsa och gräddfil.


Kyckling alá paprika



Ingredienser

4 kycklingfiléer

0.5 strimlad röd paprika

0.5 strimlad gul paprika

0.5 strimlad grön paprika

4 små hackade lökar

10 hackade kalamataoliver

50 g smulad fetaost 
5 tomater 

1 dl citronsaft

1 dl torrt vitt vin

Bryn paprikan och löken i en stekpanna med hälften av olivoljan tills de mjuknar. Tillsätt sedan kalamta-oliver, tomater och feta. Ta bort stekpannan från spisen. Banka ut kycklingfiléerna tills de blir platta och rulla ihop med paprikablandningen. Fäst med en tandpetare och rulla filéerna i mjölet. Bryn dem gyllenbruna i resten av olivoljan.Tillsätt vinet och citronsaften. Låt sjuda på låg värme tills såsen tjocknar. Servera med klyftpotatis.


Chokladsås



Ingredienser
5 dl mjölk eller grädde

1 dl strösocker eller rårörsocker

4 msk kakao

1 msk smör

1 tsk vaniljpulver

Vispa samman alla ingredienserna utom vaniljen och smöret i en kastrull. Sjud såsen och vispa i den tills den börjar tjockna. Ta av från värmen, vispa i vaniljen och smält i smöret. Slå upp i förvärmd skål och servera.


Yogurtglass



Ingredienser

500 g naturell yoghurt (tjock)

200 g jordgubbar

1,5 dl florsocker


Mixa alla ingredienserna i en matberedare och ställ sedan det i kylen. Det tar ungefär 1,5 timma för glassen att frysa. Rör runt i glassen ett par gången medan den står i kylen för att få den fluffig. Servera glassen med myntblad.

Du kan byta ut hallonen mot  blåbär eller andra bär.


Hallon Smoothie



Ingredienser
5 dl vanilj yogurt
1 stor banan
3 dl frysta hallon, andra bär om så önskas

Häll i samtliga ingredienser i en mixer och mixa till en slät smoothie. För finare och godare resultat, servera med några hallon på toppen.

Marängtårta





Ingredienser
2 marängbottnar
1 paket kesella jordgubb/lime
3 dl vaniljvisp

Dekoration
Valfria bär eller frukter. Eventuellt strössel

Lägg en marängbotten i en form med avtagbar kant. Vispa vaniljvispen till fast form och bred över bottnen. Lägg sedan försiktigt  på den andra marängbottnen och bred sedan över kesellan. Sätt in i frysen i 4-5 timmar. Dekorera med frukt eller bär. Servera genast.

Fryst vaniljdaim



Ingredienser
2 paket dubbel daim
6 dl vaniljvisp
Ca 5-6 passionsfrukter

Hacka Daimen i små bitar. Vispa vaniljvispen till fast form och blanda i Daimen. Häll upp i valfri serveringsform. Låt stå i frysen i ca 4-5 timmar. Dekorera med passionsfrukt. Servera genast.

Vit chokladkräm med bär



Ingredienser
150 g vit choklad
1 ägg
1 äggula
0,5 dl florsocker
3 dl crème fraiche, naturell eller lätt

Dekoration
2 dl blåbär, hallon och jordgubbar
florsocker

Smält chokladen i en skål över vattenbad. Vispa ihop chokladen med ägget och äggulan. Tillsätt florsocker och crème fraiche och blanda samman till en slät kräm. Häll upp krämen i portionsformar eller glas. Ställ i kylskåpet i minst 1 timme. Granera med färska bär och sikta över florsocker. Servera genast.

Morotskaka



Ingredienser
2-3 medelstora morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vanlijsocker
1,5 dl raps - eller solrosolja
2 ägg
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas

Glasyr
200 g cream cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform. Koka morötterna mjuka. Kör sedan till puré i matberedare och låt den svalna. Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt kokos, morotspuré och ananas. Rör om ordentligt så allt blandas väl. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna under formen.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred den över kakan.

Kladdkaka med Mariannefluff



Ingredienser
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
3 dl socker
2 ägg
En nypa salt
100 g smält smög
En stor näve mini-marshmallows


Mariannefluff
3 dl vispgrädde
1 påse Mariannekarameller

Rör ihop alla ingredienser till kladdkakan och grädda i 150 grader i 35 minuter. Ta ur Mariannekaramellerna, lägg i en påse och linda in i en handduk och krossa dem, till exempel med en kavel. När all Marianne är krossad i små bitar, häll i grädden i en kastrull och värm upp till strax innan den börjar koka, den får inte koka! Häll i Mariannekrosset och rör tills det smält helt. Ställ in gräddblandningen i kylen i minst 6 timmar, eller gärna över natten och vispa sedan upp grädden till ett fluff. Skär upp kladdkakan i bitar och lägg i botten på ett glas eller liknande, lägg sedan på några marshmallows och sedan en klick Mariannefluff.


Cheescake




Ingredienser

18 st digestivekex
1/4 dl smält smör
3/4 dl strösocker
1 krm malen muskot

Fyllning
2 paket Philadelphiaost à 227 g
2 st ägg
1 dl strösocker
1 st citron, rivet skal
3 dl gräddfil

Sätt ugnen på 200 grader. Smula 16 kex fint, blanda med socker, muskot och så mycket smält smör att det blir en smuldeg som kan tryckas ut i pajform. Grädda pajbottnen 5 min mitt i ugnen. Vispa osten mjuk med elvisp eller i matberedaren, tillsätt äggen ett i taget, sen socker och citron. Slå på fyllningen i pajskalet, grädda 25 min. Ta ut formen, bred gräddfil över, smula över de sista kexen och grädda ytterligare 10-15 min. Kyl innan servering.


Cupcake



Ingredienser

3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Chocolate frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Strössel eller blommor till garnering



Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Chocolate frosting
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.


Peanut Mud Cake




Ingredienser

200 g rumsvarmt smör

5 dl strösocker

4 ägg
3½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljsocker

3 dl jordnötter

2 dl mini-marshmallows


Kolasåsen
50 g smör

1½ dl farinsocker

2 msk vatten

1 dl vispgrädde

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform. Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med jordnötterna. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kletig i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och tryck försiktigt ner marshmallows i kakan medan den fortfarande är varm. Låt kakan svalna.

Gör i ordning kolasåsen genom att värma smör, socker och vatten på låg värme. Vispa i grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar. Ringla kolasåsen över kakan.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0