Planka
Ingredienser
500-600 gram fläskfilé
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Potatismos
12 potatisar
25 g smör eller margarin
1-1,5 dl mjölk
salt
peppar
Skala potatisen och koka den som vanligt. Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka. Under tiden potatisen kokar, putsa fläskfilén fri från hinnor och skär bort den stora senan som brukar sitta kvar. Salta och peppra runt om. Stek fläskfilén i smör, margarin eller olja i ca 20 minuter runt om. Bryn den först på högre värme och sänk sedan värmen till medelvärme.
När potatisen är klar, häll av vattnet och börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress.
Tillsätt smör eller margarin. Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg sedan upp moset på plankan så att den bildar en ring. Skär upp fläskfilén och lägg i mitten av plankan. Häll sedan på bearnaisesås. Lägg även kokt sparris och färska körsbärstomater på plankan. Ställ in plankan i mitten av ugnen på 225 grader tills moset har fått en fin färg, det vill säga ungefär 15 minuter.
Svar: Okej :) Hur är det annars ?