Förord

Vi är tre tjejer som går sista året på gymnasiet i Halmstad. Vi har som projektarbete gjort dessa recept och lagt ut dem på bloggen. Det är även vi som har fotograferat rätterna och redigerat fotorna.
Ett speciellt tack till vår stöttande handledare Lis-Britt Eklund som alltid trott på oss och kommit med goda råd. Vi vill även tacka våra föräldrar som sponsrat med råvaror och ingredienser. Ett annat tack till Sandra Hemberg som lånade ut sin kamera till oss till de första rätterna. Vi tackar också Amanda Primnell för den fina designen till vår blogg. Ett sista tack går till oss själva inom gruppen för ett gott samarbete.
 
För att underlätta för er läsare har vi skapat tre kategorier. Dessa hittar ni till höger i spalten, under kategorier.

Vårt mål med bloggen var att samla våra favoritrecept så att våra läsare kan ta del av dem. Smaklig måltid!
// Lovisa Lindgren, Isabella Andersson och Sofia Larsson


Fetaost sallad



Ingredienser
4 tomater
1 gurka
1 nätmelon
2 avocado
Ruccolasallad
150 g fetaost
Salt och peppar
Olivolja

Skölj och hacka frukten och grönsakerna i tärningar. Blanda samman i en skål. Strö över fetaosten. Häll över olivolja, salt och peppar efter smak.

Grillad Halloumi



Ingredienser

200 g halloumi
0.5 dl sojamjöl
1 tsk paprikapulver
rapsolja

Till servering
100 g ruccolablad
2 tomater
1 mango
0,5 ananas
alfalfagroddar

Hacka de grönsakerna och frukten du vill servera till halloumin. Blanda samman sojamjöl och paprikapulver. Skär halloumin i ½ cm tjocka skivor. Panera halloumiskivorna i mjölblandningen. Pensla halloumin med rapsolja och grilla den 2 minuter per sida i grillpanna eller stekpanna. Servera med salladen.


Tunnbröd med örtsalt



Ingredienser
Tunnbröd
Olja
Örtsalt

Sätt på ugnen på 200 grader. Pensla tunnbröden med olja och strö på örtsalt efter behag. Skär i stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen i ca 5 minuter. Severa som tilltugg.

Brietortilla med mango chutney



Ingredienser
4 torillabröd
1 stor brieost
Mango chutney

Sätt på ugnen på 200 grader. Skär brieosten i tunna skivor och lägg på en halva av tortillabrödet. Bred på mango chutney efter smak. Vik sedan över andra halvan och tryck till. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda tills osten har smällt något. Dela den sedan på mitten och servera genast. 

Avocadoentré



Ingredienser
1 Mango

2 Avocado

4 msk Grönmögelost

2 dl Gräddfil

Salt och svartpeppar

Skär mango och avokado till tärningar. Mosa osten med en gaffel i en skål, blanda ner gräddfilen, mango och avokadon. Salta och peppra. Fyll sedan avokadoskalhalvorna med blandningen.


Toast




Ingredienser

2 rostbröd

1 msk sweet and chili sås

1 skiva ananas

1 klick creamcheese

Soltorkade tomater

Ost


Smörj rostbrödet med olivolja på en sida. Bre sedan chili såsen på den andra sidan. Hacka de soltorkade tomaterna till små bitar och lägg på brödet. Lägg sedan på ananasen och en klick creamcheese.

Hyvla ost och lägg på. Lägg till sist det andra rostbrödet överst och lägg mackan i toastjärnet.


Hot Quesadillas


Ingredienser

4 st stora tortillabröd
100 g pizzamozzarella
0.5 pkt stark salami
0.5 kruka färsk oregano
0.5 st mild, röd chili
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning


Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och salami ovanpå. Hacka oregano och chili, strö över och krydda med svartpeppar. Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet. Stek i cirka en minut på varje sida i en het panna. Dela dem i 8 delar och servera direkt.


Gorgonzolagratinerade avocado med parmaskinka



Ingredienser 

2 avokador

100 g parmaskinka

100 g gorgonzolaost


Dela avokadorna mitt itu och ta bort kärnorna. Lägg på parmaskinkan på avocadon och skär osten i 4 tjocka skivor, eller 8 mindre. Lägg på gorgonzolaosten på parmaskinkan och gratinera det i ugnen på 250°C i ca 5-10 minuter.


Tunnbrödrsrullar med laxfyllning



Ingredienser

2 tunnbröd

200 g rökt lax

1 dl gräddfil

1 st finhackad rödlök

3 msk dill

Salt och peppar efter smak


Hacka laxen, rödlöken och dillen.Blanda ihop det med gräddfilen och peppra och salta. Bred ut fyllningen på tunnbröden, rulla ihop dem och snittar brödet i mindre bitar. För att få dem att hålla ihop kan du sätta dit en tandpetare. Servera med sallad.


Skaldjurssallad



Ingredienser
150 g kräftor
150 g räkor
1 gurka
4 tomater
1 gul paprika
2 avocado
1 stor burk majs
1 påse salladsmix

Skala räkorna och kräftorna, alternativ färdigskalade, och lägg i en salladsskål. Hacka grönsakerna och blanda med skaldjuren. Servera med bröd och valfri sås.


Lax med räkost



Ingredienser
4 laxfiléer
2,5 dl matlagningsgrädde
Räkost
Salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Tina under tiden filéerna och lägg dem sedan i en ugnsäker form. Bred ett lager, mängd effter behag, med räkost på filéerna. Tillsätt grädden och salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis.  

Filé med lingonsås



Ingredienser
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 msk smör
2,5 dl kelda mellangrädde
2  msk krossad kryddpeppar
1 tsk soja
2 msk kalvfond
0.5 dl lingonsylt
1 msk hackad persilja
ev. 1 msk hela lingon

Skär köttet i tjocka skivor och krydda med salt. Bryn i smör i stekpanna. Vispa ihop grädde, fond, peppar, soja och lingonsylt i en lång vid gryta. Lägg i köttet, låt puttra i 4-5 minuter. Strö över persilja och lingon. Servera med potatisklyftor eller potatisgratäng.  

Pizza alá parma, ruccola & fetaost



Ingredienser

25 g färsk jäst

1½ dl ljumt vatten 

2 msk olivolja

½ tsk salt

4½ dl vetemjöl


Pålägg

1 dl tomatpuré

Parmaskinka

Ruccolasallad

Fetaost

Riven ost 

  

Smula den färska jästen i en bunke. Lös upp den i ljumt vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda degen rejält, gärna på bordet. Jäs den väl övertäckt i ungefär en timme.


Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en tunn botten och täck den med tomatpuré. Strö sedan den rivna osten över bottnen. Lägg sedan på parmaskinkan, så att den täcker hela ytan. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter.


Ta sedan ut pizzan och lägg på ruccolasalladen och fetaosten. Servera genast.


Lövbiffswook





Ingredienser

1 pkt äggnudlar

500 g Löfbiff, strimlad

500 g kokosmjölk

2 morötter

1 burk minimajs

1 knippe broccoli
11 hg sockerärtor

1 hg groddar

1 burk strimlad bambuskott

1 tsk salt

Kina soya


Koka nudlarna enligt anvisningarna, strimla och stek Löfbiffen

Lägg i morötterna, minimajsen, broccolin, sockerärtorna, groddarna och bambuskotten i stekpannan och stek grönsakerna, när de börjar bli mjuka lägger du ner Löfbiffen i stekpannan och häll på nudlarna och kokosmjölken. Rör ihop allt och låt det stekas tillsammans, Salta . För att få en fin färg och smak häll på soya efter behag.  


RSS 2.0